Doe mee met onze Nederlandse Cardano Bitterbal Stakepool (Ticker BITB)

Wat is staking en hoe stake je ADA?

Wanneer je deze blog opent, en je weet nog niet veel van crypto, is het verstandig om eerst onze andere blogs eens door te nemen. In deze blog gaan we namelijk vertellen hoe je Cardano koopt en deze kan staken zodat je passief inkomen gaat verdienen aan Cardano.

Proof of stake

Zoals eerder besproken in eerdere blogs is Cardano een Proof of stake blockchain. Dit houdt in dat transacties worden gevalideerd door de stakepools. Stakepools krijgen daarvoor beloningen. Elke ADA bezitter, heeft dan ook de mogelijkheid om zijn of haar ADA te delegeren aan een stakepool en hierdoor mee te profiteren in de winsten van de stakepool. Hoe en welke stakepool je kiest, leggen we later uit in dit artikel. Wil je meer weten over Proof of Stake? Lees dan de blog ‘Wat is Blockchain?’ en Wat is Cardano?

Cardano kopen

Een eerste stap is om Cardano te kopen. Je kunt Cardano kopen via vrijwel iedere exchange. Echter is er maar één exchange die wij kunnen aanraden voor Nederlandse crypto investeerdes en dat is Bitvavo.

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange. Deze exchange biedt enorm veel verschillende cryptomunten die je tegen zeer lage kosten kunt kopen. Daarnaast is het goed om te weten dat wanneer je ADA wilt staken, je een exchange moet zoeken waar je je ADA van de exchange af moet kunnen halen. Dit kan dus bij Bitvavo.

Cardano kopen zonder extra kosten!

Koop Cardano bij Nederlands beste crypto exchange Bitvavo zonder extra kosten. Betalen met iDeal! Meld je gratis aan via de onderstaande link!

Cardano kopen met iDeal

Daarnaast kun je bij Bitvavo gemakkelijk betalen via iDeal via elke Nederlandse bank. Buitenlandse crypto platformen hebben dit vaak niet waardoor je een creditcard nodig hebt. De meeste Nederlanders betalen liever met iDeal dan met een creditcard door de extra kosten die verbonden zijn aan het betalen met een creditcard.

Via Bitvavo maak je gemakkelijk een account aan en doorloopt het verificatieproces. Nadat je dit gedaan hebt, kun je beginnen met het kopen van ADA. Dit doe je door eerst euro’s te storten op je account. Waarna dit gelukt is, kun je de Cardano opzoeken en deze kopen met de euro’s die je zojuist hebt gestort.

Andere exchanges waar je Cardano kunt kopen en versturen

 • Coinbase
 • Binance

Het aanmaken van een Cardano Wallet

De ADA die je zojuist hebt gekocht zijn nu van jou. Het is nu tijd om een eigen Cardano wallet aan te maken. Er zijn tegenwoordig zeer veel verschillende Cardano wallets. Hieronder vind je een handig lijstje:

 • Yoroi wallet
 • Daedalus wallet
 • Nami wallet
 • ccVault
 • Card wallet
 • Exodus
 • En nog veel meer.

Een volledige lijst kun je vinden op deze pagina.

Om het even gemakkelijk te houden, gaan we vanaf nu even uit van het staken van Cardano met de Yoroi wallet. Wij vinden Yoroi op dit moment de meest betrouwbare en betere wallet voor het staken van Cardano. Yoroi is ontwikkeld door een partner van IOHK namelijk EMURGO en is beschikbaar als chrome extentie en app voor je smartphone. Je kunt Yoroi wallet downloaden via de onderstaande link:

Download Yoroi wallet

Wanneer je Yoroi hebt geïnstalleerd, is het tijd om een wallet aan te maken. Dit doe je gemakkelijk door te klikken op ‘Add wallet’. Nu wordt het even belangrijk.

Veilig opslaan en bewaren van je ‘Seed Phrase’! BELANGRIJK

Wanneer je de stappen doorloopt en een naam hebt gegeven en een password hebt ingesteld aan je wallet krijg je een lijst van 15 woorden te zien. Deze lijst van woorden noemen we je ‘seed phrase’. Met deze lijst met woorden kun je namelijk je Wallet ten allen tijden herstellen op een ander apparaat of systeem. Deze lijst krijg je maar één keer te zien! Daarnaast is het advies om deze lijst met woorden niet op je telefoon of apparaat zelf op te slaan maar op een fysieke locatie. Schrijf deze dus op een los briefje en bewaar deze op een veilige plek.

TIP: Het is aan te raden om ook bijvoorbeeld een kopietje te maken en deze op te slaan op een andere plek buitenshuis. Bijvoorbeeld bij iemand die je vertrouwt. Je moet uitgaan van het meest extreme geval van bijvoorbeeld brand waardoor je je seed phrase niet meer kunt terughalen.

Je denkt nu misschien, is het dan niet veiliger om je Cardano te laten staan op een exchange? Nee, is het korte antwoord hierop. Een exchange is een online plaats. Hoe goed deze exchanges ook beveiligd kunnen zijn, je kunt er nooit zeker van zijn dat een exchange niet wordt gehacked en dat iemand je Cardano kan stelen.

Je Crypto beveiligen met een hardware apparaat (veiligste optie)

Nog beter is om ervoor te kiezen om een hardware wallet aan te schaffen. Dit zijn apparaten die je private key bewaren (een sleutel die je nodig hebt om transacties te doen). Wanneer je een wallet op je telefoon hebt staan en iemand steelt je telefoon in combinatie met je spending password (wachtwoord dat je hebt ingesteld voor het doen van transacties). Kan deze persoon je ADA versturen naar hun eigen adres. Je bent dan je ADA kwijt. Wil je dit voorkomen, dan kun je eens denken om een hardware wallet aan te schaffen. Dit is een klein apparaatje ter grootte van een USB stick die je in je laptop steekt of met je telefoon verbindt op het moment dat je een transactie wilt doen. Op deze manier bescherm je je ADA. Ook op het moment dat iemand je telefoon of laptop steelt.

TIP: Het doen van transacties met een hardware wallet kost altijd meer tijd. Daarom kiezen wij er altijd voor om 2 losse wallets aan te houden. Één (kleinere) wallet zonder hardware apparaat en één grotere wallet met hardware apparaat. Je kunt zo veel wallets toevoegen als je wilt in Yoroi. Op deze manier hoef je niet elke keer je hardware wallet te gebruiken wanneer je een transactie wilt doen. Een beetje vergelijkbaar met het aanhouden van een betaalrekening en een spaarrekening.

Verschillende soorten hardware wallets

Er zijn verschillende hardware wallets van verschillende merken. De meest bekende merken zijn ‘Ledger’ en ‘Trezor’. Hier onder vind je links naar deze wallets. Mocht je een wallet kopen via de links op onze website betaal je niets extra maar sponsor je wel onze website.

Het versturen van je ADA naar je nieuwe wallet

Nu je ADA hebt gekocht via Bitvavo en een nieuwe wallet hebt aangemaakt is het tijd om je ADA te gaan versturen naar je wallet. Hiervoor log je in op je Bitvavo account (in je browser, mobiele app ondersteund dit niet) en gaat naar je ADA in je lijst met bezittingen. Op dit scherm klik je dan op ‘Withdraw’. Hier kun je je ADA versturen naar een ander adres. We willen hiervoor onze ADA versturen naar onze nieuwe wallet.

Ga naar je nieuwe Yoroi wallet en klik onderaan op ‘recieve’. Hier vind je een (of meerdere) ontvangst adressen om ADA te ontvangen in je Yoroi wallet. Kopieer een van deze adressen en plak deze in het adresveld in Bitvavo. Als je zeker wilt weten of het goed is gegaan, kun je altijd de eerste 3 en laatste 3 cijfers van het adres controleren.

Als je zeker weet dat dit goed is gegaan, dan klik je in Bitvavo op doorgaan. Er zal nu worden gevraagd om je nieuwe adres te verifiëren. Dit doe je door dit te bevestingen via een e-mail die je krijgt. Volg hiervoor de instructies. Nadat je alle instructies hebt doorlopen, verstuur je de ADA. Twijfel je en durf je niet alles in één keer te verzenden? Dan kun je ook er voor kiezen om bijvoorbeeld eerst een kleiner bedrag te verzenden. Je betaald slechts 0.2 ADA aan transactiekosten.

Nu is het even wachten tot de ADA is gearriveerd. Dit duurt over het algemeen maximaal een minuut of 10. Je transactie wordt op dit moment geverifieerd via de blockchain. Je kunt je transactie live volgen via een link bij de transactie op Bitvavo.

Ja ADA is binnen! Mooi. Je hebt je Cardano nu van de exchange af gehaald en in je wallet gezet. Een veel gedane uitspraak in Cryptoland is ‘not your keys, not your coins’. Je hebt je Cardano nu op een veiligere manier opgeslagen.

Het delegeren van je ADA aan een stakepool

Nu is het tijd voor het laatste deel, het delegeren van je ADA aan een stakepool. Door je ADA te delegeren aan een stake pool, kun je kosteloos en zonder het risico van het verliezen van de ADA extra passief inkomen verdienen.

Wanneer je Yoroi opent, zie je in het hoofdscherm van de app een grote knop met daar op  ‘delegation center’. Klik hierop. Je komt nu terecht in het zoekscherm voor het vinden van een Cardano stakepool. Wil je graag wat meer onderzoek doen naar de verschillende pools, dan kun je ook eens een kijkje nemen op de website adapools.org.

Enkele zaken om rekening mee te houden met het kiezen van een pool zijn:

 • Saturatie van de pool (bij een saturatie van meer dan 100% worden de beloningen die je krijgt minder. Vanaf 67 miljoen ADA in een pool is dit het geval
 • Fees. Dit zijn de extra kosten die een pool vraagt voor het onderhouden van de pool. Kies niet voor een pool met een hogere fee van 5% of meer.
 • Pledge. Dit is de hoeveelheid ADA die de poolhouder zelf heeft gestort. Hoe hoger de pledge, hoe groter het vertrouwen in de poolhouder dat hij of zij de pool goed blijft onderhouden.
 • Wat is de missie van de pool? Waar worden de pool opbrengsten voor gebruikt?
 • Minder relevant: ROA (return on ADA). Dit kan namelijk enorm verschillen. In het Ouroboros protocol zit namelijk een geluksfactor ingebouwd. Over de langere termijn wordt dit rechtgetrokken.

Tip: Stake in kleinere pools en in pools waar geen meerdere pools van bestaan. Op deze manier help je mee met het decentraliseren van het netwerk!

Vond je deze informatie nuttig? Denk er dan eens om, om te staken met onze eigen Cardano pool. De opbrengsten van de pool worden gebruikt voor het verder verspreiden van Cardano content voor Nederlandse lezers.

Heb je een keuze gemaakt? Mooi zoek de pool op in Yoroi en klik op Delegate. Er wordt nu gevraagd om een klein bedrag van 2 ADA te storten in de pool. Dit bedrag krijg je weer terug op het moment dat je deze intrekt.

En nu ben je klaar! Beentjes onderuit en wachten. Hoelang het gaat duren tot je je eerste beloningen gaat ontvangen, leggen we verder uit.

Waarom kiezen voor Bitterbalpool (Ticker: BITB)?

 • Verdien zonder risico 5% rendement op je Cardano.
 • Help mee armoede in Nederland te verslaan, wij doneren 25% van onze eigen pool opbrengsten aan de Nederlandse voedselbank.
 • Stakepool met Nederlandstalige support.
 • Wij investeren in de verdere adoptie van Cardano in Nederland door het bieden van duidelijke informatie over blockchain en crypto.
 • Professionele en betrouwbare dedicated servers verspreid over meerdere locaties in de wereld. Lees meer over onze servers

Ontvangen van beloningen

Jouw werk is nu gedaan en je ADA staat nu gedelegeerd in een pool naar keuze. Je verdient nu automatisch beloningen zonder er verder iets voor te doen. Hoelang dit gaat duren en hoe dit proces verder in zijn werk gaat leggen we voor je uit.

Epoch 0: Vandaag: Je hebt je ADA gedelegeerd en bent voor nu klaar. Bovenaan je wallet kun je zien in welke Epoch (periode van 5 dagen) je zit en wanneer deze afloopt. In dit stukje zullen we er van uitgaan dat deze nog 5 dagen duurt.

Epoch 1: Na 5 dagen: Er begint een nieuwe Epoch. Op dit moment wordt er een moment opname gedaan van de gedelegeerde wallets. Je huidig aantal gedelegeerde ADA wordt vastgelegd (snapshot)

Epoch 2: Na 10 dagen: Tijdens deze Epoch verdien je voor het eerst rewards.

Epoch 3: Na 15 dagen: Beloningen worden berekend

Epoch 4: Na 20 dagen: Beloningen van Epoch 1 worden uitbetaald.

Epoch 5: Na 25 dagen: Beloningen van Epoch 2 worden uitbetaald

Epoch 6: Na 30 dagen: Beloningen van Epoch 3 worden uitbetaald

Enzovoorts.. Je ontvangt dus je eerste beloningen na 15-20 dagen nadat je ADA voor het eerst delegeert aan een stakepool. Vanaf dat moment ontvang je iedere 5 dagen ADA beloningen.

ISPO’s

Naast dat je ADA beloningen kunt krijgen, is het ook mogelijk om mee te doen aan een stakepool die is aangesloten bij een ISPO. ISPO staat voor Initial Stakepool Offering. Dit houdt in dat voornamelijk nieuwe munten een vast aantal munten klaarzetten om verdeeld te worden over deelnemers aan een ADA stakepool die hierbij is aangesloten. Je ontvangt dan naast je ADA beloningen, ook beloningen in nieuwe munten. Welke ISPOs momenteel actief zijn, zul je even zelf moeten uitzoeken.

Tot slot

We hopen dat je iets hebt gehad aan deze informatie op deze website. Wij doen er alles aan om de informatie op onze website zo veel mogelijk uit te breiden om op deze manier meer mensen te leren wat de mogelijkheden zijn van Cardano. Je kunt ons ondersteunen door je ADA te delegeren aan onze eigen Nederlandse stakepool (binnenkort). Of door ons een fooitje te geven!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy